Guatr Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Vücudumuz için hayati olan organların başında tiroit bezi geliyor. Kendisi küçük işlevi büyük olan bu organ metabolizma ve diğer birçok konuda belirleyici bir rol üstlenirken anormal bir şekilde büyüdüğünde ise guatr hastalığının meydana gelmesine yol açıyor.
Varlığı da yokluğu da zor olan bu organın kimi zaman iyot eksikliğinden kimi zaman tiroit enfeksiyonlarından veya tiroit kanserinden kimi zaman da genetik faktörlerden ötürü büyüdüğü düşünülüyor.
Ülkemizde daha çok Karadeniz ve Akdeniz’in iç bölgelerinde yaşayan kişilerde görülen guatr hastalığının kontrol altına alınmasında beslenme düzenine ise büyük iş düşüyor.
Birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişse de guatr hastalığının en yaygın ortaya çıkış sebebi iyot eksikliğidir. Çünkü tiroit hormonunun salgılanması iyot sayesinde gerçekleşiyor. Hem tüketilen besinler hem de içilen sudan yeteri oranda iyot alınmadığı takdirde ise tiroit bezi hormon üretebilmek için daha fazla çalışmaya başlıyor bu durum ise bu bezin büyümesine yol açıyor.
Türkiye’de iyot tüketiminin az olduğu yerlerde bu hastalığın daha fazla görülmesinin sebebi de tam olarak budur. Yaşanan bu durumu nötralize etmek ve mevcut guatr hastalığının seyrini olumlu yönde etkilemek için hastaların bazı beslenme alışkanlıklarını kazanması gerekir.
Bol sebze ve meyve iyi çalışan tiroitler demek
Tiroitlerin iyi çalışmasını sağlamak ve bu organın fonksiyonlarını yerine getirebilmesini kolaylaştırmak için daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ne kadar çok protein kaynağı olan gıda, beslenme rutinine dahil olursa tiroit bezlerinin çalışması da o kadar kolay oluyor.
Sebze ve meyve ile aracılığıyla yeteri kadar A, C ve E vitamini ve antioksidan vitaminleri alınırsa hem tiroit kanserine yakalanma riski düşüyor hem de guatr tedavisi için faydalı bir adım atılıyor.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
Bazı besinler var ki, içeriğindeki bazı besin maddeleri sebebiyle iyot emilimini azaltır. İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Eğer kişiye guatr teşhisi konulmuşsa tedavi sürecini aksatmamak adına ya bu besinler tüketilmemeli ya da ilaç kullanımına yakın bir saat diliminde yemekten kaçınılmalıdır.
Denizden gelen sağlığa sofralarda yer açın
Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri, tiroit fonksiyonlarına olumlu olarak yansıyor. Özellikle de omega 3 yönünden zengin Kuzey balıklarının haftada en az 2 olmak üzere tüketilmesi, guatr ilerlememesi için çok önemlidir.
Aynı şekilde kişi balık tüketemiyorsa ya da balığa erişimi kısıtlıysa bu durumda balık yağı takviyesi almalıdır.
Selenyum zengini besinler tüketin
Söz konusu tiroid hormonu olduğunda selenyum seviyesinin dengede olması çok önemlidir. Bu noktada kandaki selenyum dengesi optimum dengede tutmak için selenyumdan zengin besinlerin daha fazla tüketilmesi öneriliyor.
Özellikle de ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, sebze ve meyveler, yumurta ve kepekli unlar, selenyum kaynağı olarak görülen besinler yer alıyor. Selenyumun tiroitler için önemli olan bir başka konusu ise E vitamini ile olan ilişkisi…
Şöyle ki, selenyum eksikliğinde E vitamini seviyesi düşüşe geçer bu durumda tiroid bezi iltihabı daha sık görülür. Böyle bir tablonun yaşanmaması adına selenyum ve E vitaminin birlikte tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Bu besinler kara listeye!
- Unlu ve nişastalı gıdalar, İyotu alınmış tuz,
- Şeker,
- Kafein,
- Alkol,
- Sigara,
- Soya ürünleri.
Sağlıklı günler dileriz.