Özellikle VKİ 35 üzeri + ek hastalığı olan ya da hastalık olmadan VKİ 40 üzeri olan kişilere cerrahi uygulanabilir.
En sık sebep diyet ve egzersiz programının etkin olmaması. İlk etapta bunları düzenliyoruz. Yeterli olmaz ise diğer yöntemler denenebilir.
Pıhtı ve kaçak riski en ölümcül komplikasyonlar. Bu nedenle hastalara hem kan sulandırıcı hem de varis çorabı kullanarak pıhtı riskini en aza indiriyoruz. Kaçak için hem en güvenli olan malzeme kullanılıyor. hem ameliyat esnasında hem de ameliyattan 1 gün sonra mavi su ile kaçak testi uyguluyoruz.
İyileşme kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ortalama olarak 1 hafta içerisinde günlük basit işlere dönen hastalar 1 ay gibi sürede ağır işlerine başlamaktadır.
Fazla kilonun en az %50 azalması akademik anlamda başarılı bir işlemi göstermekle beraber bizim beklentimiz fazla kilonun %70 oranda azalmasıdır.
Başta Şeker hastalığı, Hipertansiyon, Kalp hastalıkları ve Uyku Apne Sendromu olmakla beraber birçok hastalık için obezite suçlanmaktadır. Bunların hepsi tedavi sonrası düzelmektedir.
Süper obez dediğimiz VKİ>50 olan hastalarda ameliyat öncesi kilo verme kesinlikle gerekli. Bunun için hastalarımıza gerekirse Mide botoksu uygulayıp ameliyat riskini düşürerek devam eden süreçte ameliyatları planlamaktayız.
Tekrar kilo alımının en sık sebebi etkin bir beslenme ve egzersiz programının uygulanmaması. Tabi ki her tedavide olduğu gibi başarısızlık ihtimali düşük olsa da var. Ama bu grupta bile Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi hastalıklar için kullanılan ilaçların daha düşük dozda kullanıldığı yani dolaylı olarak yine fayda sağlandığı unutulmamalı.
1 yıl içerisinde fazla kilonun en az %50si verilir. Bunun büyük kısmı ilk 3 ay içerisinde gerçekleşmekte.
Obezite ameliyatı ile Şeker Hastalığı büyük oranda düzelmekte. Hatta hastaların büyük kısmı hastaneden ilaçlarını bırakmış olarak taburcu edilirler.
Ameliyat süresi genellikle 40-70 dakika arasında sürmektedir. Ameliyat olan kişinin ek hastalıklarına göre ameliyat riski değişkenlik gösterir. Yapılan çalışmalar ameliyat komplikasyon oranını %3-5, ölüm oranının %0.5 olduğunu göstermekte.
- VKİ= Kilo (kg) /boy(cm)²
- 20-25= Normal
- 25-30= Kilolu
- 30-35= 1. Derece Obez
- 35-40= 2. Derece Obez (Morbit Obez)
- 40— -= 3. Derece Obez (Süper Obez)
- İlk hafta “Berrak Sıvı” dönemi
- 2. hafta “Çorba Dönemi”
- 2-4. hafta “Püre Dönemi”
- 4-6 hafta “Yumuşak Gıda Dönemi”
Günlük aktivitelere ortalama 10 gün içerisinde başlanır. Normal hayata geçiş kademeli olarak 1 ay içerisinde gerçekleşir.
İlk 3 ay en etkili dönem olmakla beraber 1 yıl içerisinde fazla kilonun en az %50si verilmelidir. Hedefimiz %70…
Şeker hastalığı, Tansiyon yüksekliği ve uyku apnesi başta olmak üzere birçok hastalıkta düzelme olur.
Ameliyattan 6-8 saat sonra hastayı yürütmeye başlıyoruz. Egzersiz için 1 hafta sonra hafif tempolu yürüyüş ile başlanıp kademeli olarak arttırılır.
Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte azda olsa sarkma olma ihtimali mevcut. bun azaltmak için egzersiz programına karın egzersizi ekliyoruz.
İlk önce kapsamlı tetkikler ve 5 bölümün kontrolü yapılır. Devamında hasta ile birlikte hangi işlemin uygun olduğuna karar verilir. Buna göre hastaya ilk önce endoskopi yapılıp işleme alınır.
Ortalama 2 günde tetkik ve incelemeler tamamlanır.
Kan tetkikleri, Akciğer filmi, kalp grafisi, karın ultrasonu ve endoskopi ile sindirim sistemi kontrol edilir. Sonuçlar çıkınca 5 bölüm hastayı değerlendirir.
Amacımız kontrollü ve sağlıklı bir kilo kaybı. Birden bire aşırı kilo kaybı vücudu çok yıpratır. Bu nedenle çok istemeyiz.
İlk hafta kilo vermeye başlanır.
İçi boş bir organ olan mide gerilim anında büyür. Yani hasta uyum içerisinde süreci bizimle yönetirse sıkıntı olmaz. Fakat yeme alışkanlığından vazgeçmez, midesini zorlamaya devam ederse genişleme olur.
Bulantı, kusma ve keskin bir karın ağrısı en sık belirtidir.
Fıtık alanına karın içi organları sıkışıp kalması. En sık incebarsakta gözükmekle birlikte kan akımı bozulduğu için acil ameliyat gerektirir.
Karın içi basınç artışı fıtık oluşumunu arttırır. Fıtık oluştuktan sonra tek tedavi şansı cerrahidir. Kendiliğinden düzelmez.
Her cerrahide ilk tercihimiz kapalı yani laparoskopik cerrahi. Fakat hastanın daha önce geçirilmiş bir ameliyatı ya da karını şişirmemize engel bir durum varsa (ileri derece kalp yetmezliği ya da akciğer rahatsızlığı) kapalı ameliyat uygun olmaz.
Genellikle kapalı ameliyatı ön planda tutmaktayız.
Özellikle kabızlık, ağır fiziksel aktivite ve prostat gibi durumlar karın içi basıncı arttırarak fıtık oluşumuna neden olur. Bunun dışında doğuştan dokularda zayıflık, bazı genetik hastalıklar ve yaşlılık da dokuların zayıf olmasına ve fıtık oluşumuna neden olabilir.
Göbek çevresinde başlayıp sağ alta yayılan ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusma en sık görülen belirtilerdir.
Acil ameliyat gerektirir. Laparoskopik yani kapalı ameliyat ile hastaya apendektomi yapılır.
Ağızdan kamera ile yemek borusu mide ve oniki parmak barsağının incelenmesi işlemidir. Anestezi tarafından hasta hafif uyutulur. Herhangi bir ağrı hissetmez.
Makattan kalın barsağın tamamını incelediğimiz işlemdir. Anestezi tarafından hasta hafif uyutulur. Herhangi bir ağrı hissetmez.
Klasik tedavide büyük abdesti tutan kasların bir kısmı kesilir. Bunun sonucunda hastaların büyük kısmı ilerleyen dönemde gaz ve sıvı gayta kaçağı yaşamakta. Botoks enjeksiyonu ile kas kesilmeden hasta tedavi olurken kaçak ihtimali sıfırlanır.
Özellikle evre 2 ve 3 hemoroid hastalığının tedavisinde güvenle uygulanıp hastada büyük konfor sağlamakta.
Fistül ameliyatı bazen kademeli olarak yapılmakta olup seton dediğimiz ipler kullanılır. Bunlar hastada ağrı yapabilir. Bunun için bizler hastalara süper seton denilen silikon bir malzeme kullanmaktayız. Ağrı çok az olup hasta konforu maksimumdadır.
Safra kesesi poliplerin büyük bir kısmı kolesterol polipleri olup kendiliğinden büyümez. Kolesterol dışı poliplerde büyüme olup 8-10 mm bizim için ameliyat sınırıdır.
Net bir süre yok. Fakat büyüme varsa 10mm ve üzeri için kanser riski mevcuttur.
Polip yerleşimine göre bulantı yapabilir. Özellikle safra kesesi akışını tıkayan poliplerde ameliyat gerekmektedir.