Mide Fıtığı (Hiatal Herni) Ameliyatı
Mide Fıtığı (Hiatal Herni) Nedir?

Mide ve yemek borusunun son kısmı diafragma dediğimiz göğüs ve karın boşluğunu ayıran kas demetinin altında yani karın boşluğunda yer alır. Yemek borusunun diafragmayı delip geçtiği delikten midenin yukarı doğru yer değiştirmesine “Hiatal Herni” yani mide fıtığı denilmektedir.

Mide besinleri sindirmek için asit üreten bir organdır. Yemek borusu ise asite karşı hassas olup fıtık olduğu dönemde mideden yemek borusuna ulaşan asitten etkilenir. Yemek borusunun uzun süre asit ile teması “Barret Özefagus” dediğimiz kanser öncüsü lezyonlara sebep olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Pozisyon ile şiddeti değişen retrosternal ağrı, yanma ve ağza sıvı gelmesi en belirgin belirtidir. Bunun dışında fıtık tipi ve şiddetine bağlı olarak erken doyma, yemek sonrası ağrı, dolgunluk hissi, ağza acı sıvı gelmesi ve kabızlık gibi bulgular görülebilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Endoskopi eşliğinde görüntülemede özellikle yemek borusu değişiklikleri biz cerrahlar için önemlidir. Özellikle medikal tedaviye rağmen düzelmeyen özefajit yani yemek borusunun asitten etkilenmesi ameliyat sebebidir.

Bunun dışında Tomografi, Baryumlu özefago – gastrik grafi ve pH manometri gibi yöntemler de tanıda kullanılmaktadır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Medikal tedaviye yanıtsız herniler, midenin fundus kısmının herniasyonu(Paraözefagial Herni / Tip2 herni ve Tip 3 Herni), mide dışında başka organ ya da doku herniasyonu (Tip4 herni) ameliyatsız tedavisi mümkün değildir.

Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu Nedir?

Laparoskopik olarak mide tekrar karın boşluğuna çekilip diafragmatik açıklık kapatılır. Duruma göre fıtık bölgesine yama konulabilir. Midenin üst bölgesi serbestlenip yemek borusunun alt ucu etrafında 270-360 derece döndürülerek mide yemek borusuna tekrar sabitlenerek yukarı kaçması önlenir.

Online Randevu
Op. Dr. Mitat ERDAL’dan randevu almak sizin elinizde. Şikayetinizi girip size özel tanı önerileri ve poliklinik randevusu talebinde bulunabilirsiniz.