Anal fistül, genellikle anal apseden kaynaklanan bir durumdur. Anal kanalın salgı yapan bezlerinin iltihaplanması sonucu anal apse oluşur ve bu durum perianal apseye dönüşebilir. Kabızlık ya da ishal atakları sonrasında, uzun süre oturarak seyahat etmek, diyabet gibi hastalıklar ve Crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları perianal apse gelişimi için risk faktörleri arasında yer alır.
Anal Fistül Neden Tekrarlar ve Nasıl Azaltılır?
Anal fistül, doğası gereği tekrarlamaya eğilimli bir hastalıktır. Her türlü tedaviye rağmen yeniden ortaya çıkabilir. Ancak bu tekrarları en aza indirmenin yolları da mevcuttur. Nüks riskini azaltmak için hastalığı iyi anlamak ve doğru bir tedavi planı oluşturmak kritik önem taşır.
Anal fistülün nereden başlayıp nereye açıldığının belirlenmesi, yani fistülün doğru şekilde haritalandırılması hayati önem taşır. Bu süreçte deneyimli bir anal fistül cerrahisi uzmanının, bilimsel bilgiye sahip olması ve gelişmiş görüntüleme tekniklerini kullanarak doğru teşhis koyabilmesi önemlidir.
Tekrarlayan Anal Fistül Tedavisi
Anal fistülün tekrarlamasını önlemenin en önemli yolu, ilk ameliyatın bu konuda uzman bir cerrah tarafından yapılmasıdır. İlk ameliyatı doğru şekilde yönetmek çok önemlidir, çünkü fistül tekrarladığında hasta birçok kez cerrahi müdahale geçirmek zorunda kalabilir. Ne yazık ki, bize başvuran hastaların çoğu, daha önce başarısız bir cerrahi müdahale geçirmiş olanlardır ve bu durum hastalığı daha karmaşık hale getirebilir.
Tekrarlayan Anal Fistül Ameliyatı
Anal fistül tedavisinde zaman zaman bazı cihazlar ve yöntemler popüler hale gelse de, çoğu zaman bu yöntemlerin istenen sonuçları vermediği görülmüştür. Lazerle fistül tedavisi gibi yöntemler bu duruma örnektir. Cerrahi tedavilerde en önemli faktör, cerrahın tecrübesidir.
Cerrahın, hastalığın tedavisini doğru bir şekilde yönetebilmesi, modern tekniklere hakim olması ve yüksek teknoloji kullanımında beceri sahibi olması gerekir. Unutulmamalıdır ki, ameliyat isimleri kağıt üzerinde aynı görünse de, her cerrahın uygulama şekli ve sonuçları farklılık gösterebilir. Ameliyatı gerçekleştirenin cerrah olduğu, kullanılan cihazların yalnızca birer araç olduğu her zaman akılda tutulmalıdır.