Mide Botoksu
Mide-Balonu
Endoskopik Mide Balonu

İlk olarak 1985 yılında Amerikan Gıda Dairesi obezite tedavisinde mide balon uygulamasının onayını verdi. Teknolojik gelişmelere paralel olarak uygulanan balonun gelişimi de devam etmiştir. Artık silikon ve poliüretandan yapılmış, 400-700 ml hacimlere ulaşan balonlar kullanılmaktadır. Yine yutulabilir, emilebilir yani dışkı ile atılan ürünler çıkmıştır. 2015 tarihinde Amerika Tıbbi Cihaz ve İlaç Dairesi tarafından ruhsatlandırılmıştır.

Bu tarihten itibaren ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatı riskli obez bireylere endoskopi eşliğinde yüzbinlerce balon uygulaması yapılmış, etkili zayıflama sağlamıştır.

Obezitenin endoskopik tedaviside mide balon uygulamaları giderek artmaktadır. Fazla kilonun %15-20 bu yöntem ile verilmekte olup 6 ay ile 1 yıl içerisinde yine endoskopi yöntemi ile hastadan balonu çıkartmak gerekir.  Sağlık Bakanlığı’nın 2021 tarihinde yayınladığı Obezite ve Metabolik Cerrahi Klinik Protokolü’nde Obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Mide balonu; endoskopi eşliğinde, kamera ile hastanın ağzında girilerek yemek borusu, mide ve oniki bağırsağı kontrol edilip yerleştirilir.  Mide fıtığı, ülser ya da başka bir sıkıntı varlığında işlem yapılmaz. Mideye yerleştirme işlemi sonrası steril sıvı ile balon şişirilir. Tekrar endoskopi ile yeri kontrol edilip şişirme borusu çıkartılır. Hastaya işlem sonrası çekilen röntgen (X-Ray) ile balon kontrolü ikinci defa yapılıp hasta taburcu edilir. Midede şişmiş olan balon, şişkinlik ve doygunluk hissini oluşturup yemek yeme arzusunu azaltır. İşlem sonrası hekim kontrolü son derece önemli olup bir beslenme uzmanı tarafından hasta takibe alınır. Kilo kontrolü ve bel çevresi ölçümü ile takipler devam edip 6-12 ay sonunda balon çıkartılır. Bu süreçte hastaya yeni bir beslenme alışkanlığı hedeflenmekte olup hastanın uyumu ve hekim ile dialoğunun sağlam olması başarının altın anahtarıdır.