Kanser Nedir?
Kanser Nedir?
kanser
KANSER NEDİR?

Kanser, genellikle hücrelerin normal düzenlerini kaybederek anormal bir şekilde büyümeye başlamasıyla başlayan bir hastalıktır. Bu süreç, genellikle tek bir hücreden kaynaklanır ve bir dizi aşamadan geçer:

  • Öncelikle, bu tek hücre dejenere olur.
  • Sonra, hücre sınırsızca bölünüp çoğalmaya başlar.
  • Bağışıklık sistemi tarafından tanınmaz hale gelir ve atlatılır.
  • Ardından, hücre kitle oluşturarak tümör haline gelir.
  • Çevre dokulara yayılabilir.
  • Uzak organlara metastaz yaparak yayılabilir ve sonunda organ yetmezliğine neden olabilir, yaşamı tehdit edebilir.

Normal hücrelerin çoğalma yetenekleri sınırlıdır ve belirli bir sayıda bölünme yapabilirler. Ancak kanser hücreleri bu sınırlamalara uymazlar; çünkü normalde mevcut olan kontrol mekanizmaları etkisiz hale gelir. Bu, kanserin gelişmesine ve yayılmasına olanak tanır.

Özetle, kanser normal hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve yayılması sonucunda ortaya çıkar. Ancak modern tıp, kanserin erken teşhisi ve tedavisi için bir dizi yöntem sunmaktadır

Kanser, kontrolsüz bölünüp çoğalan hücrelerin tümör adı verilen büyük kitleler oluşturmasıyla başlar. Bu tümörler, çevrelerindeki normal dokuları baskılayabilir, içlerine sızabilir (invazyon) ve fonksiyonlarını bozabilirler. Daha da büyüyüp belirli bir noktaya ulaştıklarında, lenf veya kan dolaşımına girerek vücudun uzak bölgelerine yayılabilir ve yeni tümör kolonileri oluşturarak büyümeye devam edebilirler (metastaz). Ancak her tümör kanser olmayabilir; bazıları iyi huylu (selim) olabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar, yani metastaz yapmazlar.

Bağışıklık sistemimiz, dejenere olan hücreleri sürekli olarak tanır ve yok eder. Ancak tümör hücreleri, bağışıklık sistemini aşmak için bazı kimyasal sinyaller üretebilirler, böylece bağışıklık sistemini etkisiz hale getirebilirler.

Kanser, neredeyse her organ veya dokudan gelişebilir. Ancak en yaygın kanser türleri arasında meme kanseri (kadınlarda en sık), prostat kanseri (erkeklerde en sık), akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseri bulunur. Coğrafi bölgelere ve ırklara göre kanser sıklığı değişiklik gösterebilir.

Kanserin belirtileri, geliştiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Ancak genel belirtiler arasında nedeni açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, kolay yorulma, ele gelen kitleler, ateş ve bazı deri değişiklikleri bulunur. Ayrıca, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, uzun süren öksürük, kanlı idrar veya dışkı, genital kanama, memeden kanlı akıntı gibi belirtiler de kanser açısından uyarıcı olabilir.

Meme kanseri, kalın bağırsak kanserleri, rahim ve rahim ağzı kanserleri, prostat kanseri gibi bazı kanserler, erken dönemde saptanabilir ve erken tedavi edilebilir. Bu nedenle düzenli taramalar ve belirtilerin ciddiye alınarak doktora başvurulması önemlidir.