Mide içerisindeki asidin yemek borusuna kaçması reflü olarak tanımlanır. Yemek sonrası göğüste yanma, ağza mide içeriğinin gelmesi sonucu ağızda acı bir tat, kuru öksürük, boğazda ağrı ve ses kısıklığı en sık görülen belirtileridir.
Yeme alışkanlığının düzeltilmesi, bulguları geriletip iyileşmeyi sağlayan ana etmendir. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, sigara ve alkol tüketimini kesmek, paketli ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak gerekir. Günlük su tüketimi önemli olup 2-3 lt kadar tüketim hedeflenmelidir. Akşam atıştırmaları yine reflü için sıkıntı. En az 3 saat açlık uyku önce midenin boş olmasını sağlayıp uyku boyunca rahat etmemizi sağlar.
Birçok tanı yöntemi olup özellikle Endoskopi ile yapılan inceleme hastaya yapılacak tedaviyi belirleme açısından önemlidir. Yemek borusunun alt ucunda meydana gelen tahribat ve mide fıtığı varlığında ameliyat gündeme gelebilir.
Laparoskopik Nissen-Rozetti Fundoplikasyonu ile kapalı yöntemle hastalar mide fıtığı ve reflü ameliyatı gerçekleştirilir. Özellikle yemek borusunda tahribat başlamış ve ilaç tedavisi yeterli olmamış ise ameliyat kaçınılmaz hale gelir. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki gün taburcu olup günlük hayatlarına dönmektedir.